Висококонцентроване марганцеве добриво для позакореневого підживлення розроблене для усунення прояву дефіциту марганцю, для позакореневого підживлення культур, особливо вимогливих до умов забезпечення марганцем.
Затверджено для використання в органічному сільському господарстві згідно зі Стандартом з органічного виробництва та переробки, що є еквівалентним до Постанов ЄС No 834/2007 та No 889/2008 (Сертифікат «Органік Стандарт» No 17-0529-02 від 13.09.2017).
ЕКОЛАЙН МАРГАНЕЦЬ ХЕЛАТ:
- Містить марганець в формі 100% хелату ЕДТА в максимально можливій концентрації;
- Забезпечує регулювання живлення марганцем, особливо у жаркий період, коли його надходження з ґрунту в рослини гальмується;
- Збільшує продуктивність рослин;
- Покращує якість врожаю.
ДОЗИ ТА ПЕРІОДИ ПІДЖИВЛЕННЯ КУЛЬТУР:
Культури | Період підживлення | Доза, л/га |
---|
Озимі зернові |
Кущення восени та навесні |
0,5 - 1,5 |
Озимий ріпак |
Навесні - фаза стеблування |
0,5 - 1,5 |
Ярий ріпак |
Фаза стеблування |
0,5 - 1,0 |
Соя |
Фаза бутонізації |
0,5 - 1,0 |
Цукрові буряки |
Змикання листків в рядках |
1,0 - 2,0 |
Кукурудза |
У фазу 8 - 10 листків |
1,0 - 1,5 |
Картопля |
На початку фази бутонізації |
1,0 - 2,0 |
Овочі |
Початок плодоутворення |
1,5 - 2,0 |
Плодові |
Початок плодоутворення |
1,5 - 2,0 |
РОЛЬ МАРГАНЦЮ У МІНЕРАЛЬНОМУ ЖИВЛЕННІ РОСЛИН
Марганець бере участь у процесах фотосинтезу, синтезі та активації хлорофілу, білковому обміні, синтезі вітаміну С (аскорбінової кислоти), сприяє накопиченню цукру.
Надзвичайно важливою є роль марганцю у мінеральному живленні озимих кульур восени та рано навесні, коли рослини не можуть засвоювати амонійні форми азоту. Достатнє живлення рослин зернових культур марганцем у цей період убезпечує рослини від так званого «аміачного отруєння».
Більшість ґрунтів України містить достатню кількість засвоюваного марганцю, проте його нестача може проявлятися на легких (піщаних) ґрунтах, де він схильний до вимивання з верхніх шарів ґрунту. Чорноземні і дерново-карбонатні ґрунти з нейтральною або лужною реакцією часто страждають від нестачі марганцю. Нестача марганцю може також проявлятися після вапнування та під час посухи.
Ознаки дефіциту марганцю у рослин різні. У зернових на листках з’являються сіро-зелені плями та смуги. У картоплі поверхня листка стає нерівною - прожилки залишаються внизу, а міжжилковий простір піднімається. У огірка молоді листки набувають світло-зеленого забарвлення, а на краях - жовтуватого. Пізніше процес охоплює всю пластинку листка, а прожилки залишаються яскраво-зеленого кольору. У столового буряка листки стають темно-червоними. Найвищого ефекту від застосування марганцевих добрив досягають на посівах цукрових буряків, картоплі, на овочевих культурах, в садах.