Концентроване хелатоване магнієве добриво для позакореневого підживлення розроблене для усунення прояву дефіциту цього елемента мінерального живлення, для позакореневого підживлення культур, особливо вимогливих до умов забезпечення магнієм.
ДОЗИ ТА ПЕРІОДИ ПІДЖИВЛЕННЯ КУЛЬТУР:
Культури | Період підживлення | Доза, л/га |
---|
Зернові |
Фаза кущення - трубкування |
1,0 - 4,0 |
Кукурудза |
6 - 8 листків |
1,5 - 2,5 |
Цукрові буряки |
Змикання листків у рядках |
1,5 - 2,5 |
Овочеві |
В фази активного росту культур |
1,5 - 3,0 |
Картопля |
Фаза стеблування |
1,0 - 2,0 |
Озимий і ярий ріпак |
Фаза бутонізації |
1,5 - 2,0 |
Баштанні |
4 - 6 справжніх листків |
1,0 - 1,5 |
Плодові |
Початок формування плодів |
2,0 - 3,0 |
РОЛЬ МАГНІЮ У МІНЕРАЛЬНОМУ ЖИВЛЕННІ РОСЛИН
Магній у рослині відповідає за утворення хлорофілу в листках рослин, суттєво впливає на продуктивність процесу фотосинтезу, синтез вуглеводів та їх транспортування з листків до коренів, внаслідок чого формується потужна коренева система, зростає концентрація цукрів у точці росту. Він також активізує процеси перетворення фосфору з мінеральних сполук в органічні. Більше 300 ферментів активуються магнієм завдяки його специфічному зв'язуванню в комплекси.
Нестача магнію призводить до зниження продуктивності процесу фотосинтезу, а отже і зниження врожаю. Особливо негативно нестача магнію проявляється на культурах, які формують велику площу листкової поверхні: зернові, кукурудза, соняшник, цукрові буряки, озимий ріпак. Грунти нашої країни нерівномірно забезпечені доступним для рослин магнієм. Бідні на магній грунти Полісся, а також еродовані відміни в усіх грунтово-кліматичних зонах, та в кліматичних умовах з промивним типом водного режиму, оскілки магній дуже рухомий елемент і здатен промиватись з дощовими і талими водами за межі кореневмісного шару грунту. Рано навесні дефіцит магнію проявляється на полях із складним мікрорельєфом у вигляді посвітління листків на озимих культурах.
Ознаки дефіциту магнію особливо часто спостерігаються на легких ґрунтах. До них відноситься міжжилковий хлороз старих листків, які твердіють, стають ламкими, передчасно всихають і опадають. Ознаки голодування спочатку помітні біля основи пагона поточного року, потім розповсюджуються до верхівки пагона, де залишається декілька тонких темно-зелених листків.
У вишні та деяких сортів яблунь міжжилковий хлороз починається від середини листка. Листя між жилками стає пурпурово-червоним. У вишні та груші плями на листках часто мають майже чорний колір, плоди повільно дозрівають і зазвичай непридатні до зберігання.