5.0
( из 5 )

Підживлення та обробка на початкових етапах розвитку соняшника

Підживлення та обробка на початкових етапах розвитку соняшника

Успішний розвиток здорових рослин і отримання високих врожаїв неможливе без дотримання технології вирощування соняшнику. Підживлення й обробки на ранніх етапах розвитку — необхідні агротехнічні заходи.

 

Особливості культури

 

Вегетаційний період соняшника становить 100-180 днів, в залежності від генетики рослин та умов навколишнього середовища. Соняшник вимогливий до мінерального складу ґрунту. Статистика: для отримання 20 ц насіння з 1 га з ґрунту втрачається 11 кг N, 50 кг P і 250 кг K. Споживає поживні речовини соняшник найбільш активно до цвітіння, але і після не припиняється поглинання поживних речовин.

 

Підживлення на початкових етапах розвитку

 

Нульова фаза — проростання - триває близько 12 днів. Починається з підготовки насіння до сівби та закінчується появою сходів. У фазі проростання проводять протруювання насіння і їх посів. У цей період розвитку рослин велику роль грає температура ґрунту. При її значенні нижче + 5 ° C активність ферментів у насіння знижується і зростання зародка сповільнюється. Протруювання забезпечує захист насіння і майбутніх рослин від інфекцій, що передаються з насінням і збудників грибкових хвороб з ґрунту. Цей захід ефективний економічно та екологічно. Навантаження на навколишнє середовище фунгіцидами менше, ніж при обприскуванні. Протруйники допомагають боротися з хворобами, які складно знищити після сходів — сіра і біла гниль, несправжня борошниста роса, фомопсис. З метою боротьби зі шкідниками як протруйники доцільно використовувати комбіновану обробку фунгіцидами та інсектицидами.

 

Наступна фаза — розвиток розетки листя - триває 20-24 дні. Спочатку розкриваються сім'ядолі, а в кінці з'являється 8 пара справжніх листків. У період цієї фази відбувається формування всіх вегетативних органів рослини. Саме тоді вносять мінеральні добрива. Вони впливають безпосередньо на якість насіння, склад жиру в олії. Потрібно вносити азотні добрива, які впливають на врожайність. Але й надлишок азоту негативно впливає на якість кінцевого продукту — олії. На внесення калієвих і фосфорних добрив рослини реагують збільшенням кількість олеїнової кислоти в олії.

 

При внесенні добрив важливо не їх кількість, збалансований склад. Розраховують норму, виходячи з фізико-хімічного складу ґрунту.